Snøscooter på Svalbard

Svalbard var lenge en øy «langt der borte», og man dro ikke dit med mindre man absolutt måtte. Nå om dagen er situasjonen helt annerledes. Flyselskapet Norwegian flyr hyppig til Longyearbyen, og turistene strømmer på for å besøke Norges nordligste by. Selv om Svalbard er større enn Danmark, finnes det kun litt over førti kilometer med veier der. Dermed må man ty til helt andre midler når man skal ut og farte på øya.

Snøscooter – et essensielt kjøretøy på Svalbard

Snøscootere er det mest brukte kjøretøyet – Svalbard er tross alt dekket av snø og is hele året. Nesten hver eneste husholdning i og rundt Longyearbyen har en snøscooter, og så fort man kommer seg ut av byen har man et nesten uendelig landskap å utforske. Omringet av hvitkledde fjell og dype daler vil man raskt glemme seg bort og nyte omgivelsene, men vær beredt – isbjørner er et vanlig syn der ute på viddene. Nettopp derfor er det forbudt å forlate byområdet på Svalbard uten et gevær.

Velg snøscootersafari for sikkerhet

Som regel vil turister reise med spesialtrente guider på snøscooter, såkalt snøscootersafari. Med billige flybilletter er Svalbard kanskje det absolutt beste stedet å reise til hvis man vil sette seg på en kraftig snøscooter og sette ut på grenseløse, snøkledde vidder. Nesten ingen regler, ingen grenser, kun frihet og frisk, kald luft fra morgen til kveld.